Det där med att skriva...

Hej! Vi är tre studenter på Högskolan Dalarna som studerar till grundskolelärare för årskurs 4-6. Vi läser just nu en kurs i svenska där vi ska dokumentera vårat eget lärande vad gäller skrivning, skrivutveckling och egentligen hela skrivprocessen och vi kommer att göra det här. Håll tillgodo! // Emelie, Paulina & Jenny

Att knyta ihop säcken efter denna kursen

Publicerad 2016-09-28 11:21:09 i Allmänt,

Så snabbt några veckor kan gå!
 
Jag önskar precis som Paulina att denna kursen skulle kommit tidigare i vår utbildning. Tänk vad mycket mer man hade kunnat observera och ta med sig från VFU-veckorna och hur man hade kunnat få en djupare inblick i hur elevernas inställning till skrivandet påverkar deras skolarbete och dess resultat. Detta är självklart något man till viss del redan har funderat över, men jag tror att man hade kunnat utvecklas än mer och framför allt kunnat anpassa sina lektioner bättre för elevernas varierande intressegrad. 
 
Vad tar jag då med mig från denna kursen?
 
Ha kul
Anpassa, testa, omformulera, individualisera, utmana - så mycket som krävs för att nå fram till alla elever. Motivationen och intresset är något som måste ligga till grunden för att eleverna ska vilja anstränga sig och utvecklas, framför allt om det är inom ett område som inte är deras favorit. 
 
Ge tid
Skrivandet är en levande process, man blir aldrig fullärd. Jag tror det är viktigt att eleverna ges mycket tid till att känna sig fram, at få testa sina vingar med olika projekt som de tror kan passa dem själva. Jag tänker mig liknande en skrivstuga där det viktiga inte är hur texten skrivs, och vad den handlar om, utan att där faktiskt blir något producerat som eleven har fått välja själv. Emelie lade ett bra förslag om att införa 10 min fritt skrivande, och det tycker jag låter som en bra idé! Låt eleverna skriva långa berättelser som de kan få skriva under en lång tid, eller låt de elever som vill göra serier eller öva på tankekartor och tidslinjer göra det. På dator eller för hand - det kan spela mindre roll, bara eleverna får möjligheten att låta kreativiteten flöda. Om eleverna ges möjlighet att själva få komma på en uppgift som de själva anvarar och utvecklar individuellt så övar de på många strategier som utvecklar deras kunskaper på många nivåer. Det kan till exempel vara att ta ett tillfälle att sortera sina tankar, att måla upp ett scenario, att få inspirera sig själv med hjälp av något etstiskt verktyg göra något kreativt att sedan föra över i skrift - möjligheterna är många. Det viktiga är att de får tid och uppmuntran!
 
Individanpassa
Vikten av att se elevens förkunskaper och på vilken utvecklingsnivå hen befinner sig. Som lärare är det här viktigt att ha olika strategier och lösningar att ta till för att kunna hjälpa varje individ. Det kan t.ex. handla om att samtala kring texter mer med vissa elever än andra, eller att läsa tillsammans i klassrummet. Som lärare blir vikten av en varierad undervisningsmetod viktig, men också att noga ha överblick hur eleverna tar till sig kunskaperna och om det är något som måste förändras eller föbättras ytterliggare.
 
Var inte rädd för att be om hjälp
Som lärarstudent och senare som nyutexaminerad lärare känns det extra viktigt att inte vara rädd för att be om hjälp från andra lärare och kollegor. En erfaren lärare är jag övertygad om också behöver bolla idéer och diskutera undervisningsmetoder och elevers utveckling, men det är nog extra viktigt när man är ny. Arbeta ämnesövergripande skulle jag vilja lägga in i denna kategorin också, eftersom skrivandet återfinns i de allra flesta skolämnena och har innehåller olika skriftformer och ämnesspråk som kan bygga och ta hjälp av varandra. Eleverna själva bör även tas in i diskussion i hur de själva skulle vilja undervisas eller vad de önskar för anpassning. Här kan man hålla stordiskussioner i klassrummet, eller ta det i smågrupper för att höra elevernas åsikter och ge dem en chans att påverka sin utbildning - vilket är väldigt viktigt!
 
Öva på olika strategier
Eleverna måste så ofta som möjligt få träna på skrivandet, och få träna på olika sorters skrivande. Läraren måste dessutom noggrant och effektivt lära ut betydelsefulla och användbara strategier för att hjälpa eleverna att utvecklas och framför allt hjälpa eleverna att hjälpa sig själva - både nu och i framtiden. En bra grund är ett bra stöd för framtiden.
 
Miljön och förebilder
Det är viktigt att eleverna har en trivsam och motiverande miljö att arbeta i under skolarbetet, men även utanför. Varför inte ta med eleverna ut på en lektion och sitt i gräset och skriv något utifrån det? Få eleverna att själva fundera över i vilken miljö de trivs bäst i att skriva och arbeta. I klassrummets omedelbara miljö bör det finnas flera olika texter och arbeten som motiverar eleverna till att se vad texter kan användas till och hur de kan påverka mottagaren. Olika sorters material kan också passa in här, färgpennor, färgade papper, kritor med mera är några små saker som kan förändra skrivprocessen för många elever då olika krav ställs inför olika uppgifter. Tycker eleverna då dessutom att de kan göra något annorlunda eller extra vackert med annat material så se till så att det finns tillgängligt och får användas. Som lärare kan man vara ett gott föredöme på många sätt; att skriva vackert på tavlan, att vara motiverande, eller varför inte skriva mycket själv när eleverna skriver på uppgifter? På min praktik upplevde jag att det under vissa skrivuppgifter fanns en negativ stämning i klassrummet då de skulle skriva länge, mycket på grund av lärarens utstrålning då hen satte sig med sin Ipad vid katedern. Om man som lärare övar på sitt egna skrivande samtidigt så ser ju dessutom eleverna att man kan ha glädje av att skriva hela livet.
 
Bedöm rätt saker
Jag tycker det är viktigt att vara extra tydlig mot eleverna vad det är som ska bedömas i varje uppgift de gör, eller om de ska bedömas. Här är det även viktigt att tydliggöra mottagaren och att eleverna anpassar sina texter med det i bakhuvudet. Är det en uppgift som inte ska bedömas - håll dig då till det, eller kanske man kan ha en öppen diskussion i klassrummet när man titta över allas inlämnade texter och ta upp det viktiga. Eleverna måste kunna känna sig trygga hos läraren och med sina kamrater så att de inte blir uthängda när de gör något fel.  Jag tror att övningar med olika syften och med olika hårt ställda krav om bedömning är viktigt för elevernas motivation och utveckling. 
 
 
Allt som allt har denna kursen varit väldigt intressant. Jag skulle gärna vilja fortsätta med de teman vi har varit inne  på och utveckla vidare, för jag känner mig långt ifrån fullärd och har fortfarande många frågor. Textanalyser är det jag tycker har varit svårast hittills - jag känner att vi skulle behövt mer material och litteratur att arbeta med, samtidigt som jag anser detta vara en sådan uppgift som jag i framtiden bör ta hjälp av mina kollegor med. Jag har säkerligen glömt några viktiga saker i punkterna ovan för här har varit väldigt mycket nyttiga saker i denna kursen och jag lämnar den insprirerad och mer medveten om olika individers utvecklingsfaser och potential. 
 
Tack för mig
 /Jenny

Kommentarer

Postat av: Carina Bååth

Publicerad 2016-10-02 14:34:19

Hej tjejer vilka trevliga, omfattande och reflekterande inlägg ni har gjort - jättekul att får ta del av. Ett extra pus dör att ni inledde med ett filmat inslag. Ni uppfyller väl kursens krav på att arbeta multimodalt, ta med det ut i klassrummen!
Valet av bloggverktyg kan ni fundera över då det var svårnavigerat och mycket reklam.
CB

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela